Fineer: Elegantie en duurzaamheid in houtbewerking


Fineer, een buitengewoon veelzijdig materiaal, verovert steeds meer zijn plek in de wereld van houtbewerking. Fineer wordt geproduceerd door een boomstam in dunne laagjes te snijden. In tegenstelling tot massief hout, dat gezaagd wordt, wordt tijdens het snijproces de stam optimaal benut en is er nagenoeg geen zaagverlies. De gesneden laagjes worden stuk voor stuk op plaatmateriaal verlijmd zodat er een groot oppervlakte ontstaat. Hierna is het hout klaar om bewerkt, of gebruikt te worden in onze schrijnwerkerij.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van fineer? In deze blog vertellen we je onder andere over het snijproces, de natuurlijke uitstraling en het levendige karakter.

Het snijproces

Het productieproces van fineer begint met zorgvuldig geselecteerde boomstammen van hoogwaardige houtsoorten zoals eiken, noten of mahonie. 
Om te beginnen worden de stammen gedroogd en gesorteerd op kwaliteit. Eenmaal klaar voor het snijproces, worden de boomstammen in dunne plakken gesneden met behulp van gespecialiseerde machines. Er zijn verschillende snijmethoden; zo heb je het roterende snijproces, waarbij de boomstam roteert terwijl deze wordt geschild, maar ook het vlakke snijproces, waarbij dunne plakken parallel aan de stam worden gesneden.

Iedere methode heeft invloed op het uiterlijk van het fineer. Zo resulteert het  roterende snijproces in een meer ongelijkmatige en wildere tekening (ook wel dosse genoemd), terwijl het vlakke snijproces vaak leidt tot een rechtere, meer lineaire tekening, dit wordt ook wel kwartiers genoemd. In onderstaande afbeelding zijn de verschillen duidelijk zichtbaar.Na het snijproces worden de dunne fineerlagen zorgvuldig gesorteerd op kwaliteit en op kleur- en patroon overeenkomsten. Tot slot worden de lagen op het plaatmateriaal, vaak MDF, aangebracht. MDF staat voor Medium-Density Fiberboard; een soort houtachtig materiaal dat gemaakt is van kleine houtvezels die samengeperst zijn met lijm. Het is sterk en glad, waardoor het goed geschikt is voor verschillende soorten meubels en bouwprojecten.

Behoud van natuurlijke uitstraling

Een van de meest opmerkelijke kenmerken van fineer is de handhaving van de natuurlijke schoonheid en unieke eigenschappen van echt hout. Authentieke kleur- en patroon verschillen maken elk stuk uniek. Om de natuurlijke karakteristieken te benadrukken, kan het fineerhout volgens de specifieke smaak van onze klant verder bewerkt worden. Denk bijvoorbeeld aan een geborstelde bewerking of een afwerking met vernis of oliƫn.

Levendigheid

Naast de esthetische aantrekkelijkheid, heeft fineer ook een dynamisch karakter. Na verloop van tijd neemt de expressie ervan toe waardoor het een duurzaam karakter krijgt. Fineer is een natuurlijk product dat zich door zijn levendigheid onderscheidt van imitaties.

Of jouw voorkeur nu uitgaat naar de standaard dikte of een dikker fineer, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je nog meer te weten komen over fineer of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op, we staan je graag te woord.

Meest Recente Posts

In de kijker

Contacteer ons

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wilt u beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om ons te contacteren. Wij helpen u graag verder.